Potrebno je razviti zdravu životnu filozofiju. To je mudrost na kojoj se može graditi tvoj život. To je vjera, povjerenje u život, koji je ispred tebe.

Ma gdje se ti nalazio, uz tebe je nevjerojatna, sveprisutna, osobna sila Božja, koja te štiti, čuva i misli na tebe. Jedan je pilot to ovako ispričao: “Uvijek mislim da sam u dobrim rukama. Jer Bog uvijek pazi na nas. Kad uđem u avion, nikada se ne bojim. Znam da je oprema dobra. Znam da je avion dobro pregledan i uređen, te da piloti i mehaničari znaju svoj posao. Ne želim sjesti na svoje mjesto i izjedati se strahom. Na tu situaciju primjenim uvijek svoju vjeru, vjeru zdravog razuma. No, ne samo u avionu, tako radim i u svome životu. Jer, nalazim se uvijek u velikom, silnom, Božjem svemiru. I ovdje, a i na drugom svijetu bit će mi ukazana svaka zamisliva dobra njega. I kad se sjetim da se za mene brine Bog, zašto gubiti vrijeme na strah.

Da bismo živjeli mirno, da bismo živjeli zdravo, sretno, zadovoljno, potrebno je pouzdati se u Boga, u sebe i u ljude. Potrebno je oko sebe stvarati ambijent, prostor povjerenja, uspjeha, mira, radosti. Potrebno je uvijek u sebi stvarati slike izgradnje, poduzetnosti, pozitivnih misli. Theodore Roosvelt rekao je o svom uspjehu: “Često sam se znao bojati, ali nikada nisam želio popustiti. Prisilio sam se da postupam kao da se ne bojim, i tako je moj strah potpuno iščezao.”

Drugim riječima, da bi otjerao strah, potrebno je ne dopustiti da se zapleteš u maštanja koja se bave strahom. Umjesto toga treba djelovati upravo suprotno, udarati odlučno vjerom protiv straha. Radi upravo suprotno od onoga čega se bojiš. Ako se bojiš mraka, idi hodaj po mraku; bojiš li se otvoriti prozor, baš ga otvori; bojiš li se otvoriti vrata i zagledati se u sobu, učini to. Bojiš li se jesti neko jelo, naruči ga i s povjerenjem pojedi. Uzimanjem križa u svoje ruke, prihvaćanjem onoga čega se bojiš, svaldavaš strah i dobivaš snagu da uspiješ. Ako te je Bog stvorio , onda te stvorio savršenog. On ti je dao sve sposobnosti da ostvariš svoje želje i perspektive. Grijeh u tebi potisnuo je i paralizirao te sposobnosti koje ti je dao Bog. Stoga, družeći se sa Bogom ti osposobljavaš sve svoje potisnute energije, inteligenciju, ljubav i kreativnost, i tako postaješ čudesan čovjek. Pogledaš li u svoje ograničenosti i nesposobnosti, zahvati te strah, te počneš govoriti negativne riječi, kolebaš se da započneš posao i ne vjeruješ u uspjeh. No, pogledaš li u Božje, svemoguće, stvarateljske sposobnosti u tebi, koje ti je Bog dao već pri začeću, a ako si vjernik i pri kršenju i krizmi, otkrivat ćeš neizmjerne sposobnosti i polako ćeš ih počet ostvarivati i primjenjivati u životu. “Kršćanine, upoznaj svoje dostojanstvo”, govorili su crkveni oci. “Čovječe, upoznaj samog sebe”, govorili su grčki filozofi. “Čovječe, ne idi malen ispod zvijezda” kaže naš pjesnik. To sve rečenice koje nas upozoravaju da sve možemo. Sv. Pavao kaže: “Sve mogu u onome koji me jača”.A Isus kaže da je onome koji vjeruje sve moguće. I zato Isus kaže: Vjera te tvoja spasila.” Važno je, vjeruješ li u negativno, u grijeh, u propast, u neuspjeh, ili je tvoja vjera usmjerena na ostvarivanje dobrog, čestitog, uspješnog života. Moraš promijeniti svoj jezik, ali i svoje misli i srce. Moraš svoju maštu ispuniti blještavim, uspješnim, dobrim mislima i slikama.

Ako vjeruješ, tebi će biti sve moguće.

Tomislav Ivančić

Odlomak iz knjige “Tako je malo potrebno” od Tomislava Ivančića.