KNJIGE

što čitati?!

 

“Nema prijatelja tako odanog kao knjiga”

Ernest Hemingway

biografije

I

Richard Branson – Kako sam izgubio nevinost

To je vrlo jednostavna, a tako teško dokučiva filozofija jednog od najvećih poslovnih genija našega doba, pustolova i četvrtog najbogatijeg Britanca, sir Richarda Bransona, prema Forbesovoj ljestvici ‘teškog’ 4,6 milijardi dolara. Knjiga je jedinstvena kombinacija poslovnog vodiča i osobne priče osnivača i predsjednika Grupe Virgin pod čijim se okriljem nalazi više od 400 tvrtki.

I

Benjamin Franklin – Autobiografija

Benjamin Franklin je bio izuzetni primjer totalnoga čovjeka, koji u sebi obuhvaća znanja i vrline poduzetnika, tiskara, filozofa, znanstvenika, političara, diplomata, politologa, gradskog oca, pa čak i vojnog časnika. I po tomu dakako nije tipičan.

I

Lee Iacocca – Biografija

Lee Iacocca je medijski najeksponiraniji menadžer 20. stoljeća. Bio je na čelu čak dviju velikih automobilskih kompanija – Forda i Chryslera. Neopravdano, ali ne i neočekivano, ćudljivi gazda Henry Ford smijenjuje ga 1978., tada kad je Ford bio najuspješniji u povijesti. Tri mjeseca nakon, lacocca prelazi u Chrysler i izuzetno vještim vođenjem kroz naredne četiri godine izvlači tvrtku iz prijetećeg bankrota (1982.).

I

Walter Isaacson – Steve Jobs

Autor biografije Walter Isaacson intervjuirao je Jobsa 40 puta za vrijeme njegove najteže borbe s rakom, a mnogo je vremena provodio i s rodbinom te prijateljima slavnog izumitelja.
Tako je otkrivena tajna kako je Steve Jobs dobio inspiraciju za izradu iPada. Zanimljivo, iako mu je oduvijek Microsoft bio najveći rival s kojim se često nije slagao, Apple bi u ovom slučaju trebao biti vječno zahvalan firmi Billa Gatesa.
Walter Isaacson je sjajan pisac, autor senzacionalnih biografija Benjamina Franklina, Alberta Einsteina i Henryja Kissingera. Steve Jobs molio ga je da napiše i njegovu biografiju, ali Isaacson je dugo odbijao, uvjeren da je prerano za takav pothvat.

I

Karlo Štajner – 7000 dana u sibiru

Knjigu 7000 dana u Sibiru možemo tumačiti na nekoliko načina. Ona služi kao svjedočanstvo žrtve Staljinova režima, a isto tako je direktan portret jednog života ispunjenog patnjom i jadom ali i nevjerojatnom snagom. Štajnerova ispovijest nam može poslužiti kao inspiracija i poticaj da nikad ne odustajemo od svojih ciljeva, kao što i on sam nije odustao od svoje nade da će jednog dana napustiti državu koja mu je oduzela mladost i vratiti se svojoj ženi koja ga je vjerno čekala i kojoj je, upravo zbog toga, posvetio ovo djelo.

I

Mahatma Gandhi - Priča o mojim eksperimentima sa istinom

Knjiga nam otkriva dio Gandijevog života samo do onog trenutka kada on postaje čuvena javna ličnost u koju su bile uprte oči cijele indijske nacije i cijelog svijeta. Dakle, manje poznati period u kome je skrivena tajna o tome kako je jedan čovjek uspio ostvariti nemoguće – da bez oružja isprati moćnog kolonizatora natrag njegovoj kući u Englesku. Tajna je slojevita i duboka tako da se knjiga može čitati više puta, proučavati i koristiti kao priručnik mudrosti za put kroz život na osnovu iskustva vjerovatno najvećeg zagovornika humane akcije (karma joge) koji je ikad hodao Zemljom.

Knjige

“Knjige su bile moj prolaz u osobnu slobodu.”

– Oprah Winfrey

 

Kuća bez knjiga je kao soba bez prozora.

– Heinrich Mann